نخستین عکس واقعی از افق رویداد سیاهچاله منتشر شد
بیگ بنگ: اخترشناسان رصدخانه جنوبی اروپا برای نخستینبار توانستند از افق رویداد یک سیاهچاله عکس واقعی بگیرند. این دستاورد بیسابقه، حاصل همکاری زنجیرهای از تلسکوپهای غولپیکر در نقاط مختلف کره زمین بود که هر کدام بخشی از عملیات تهیه این تصویر را بر عهده داشتهاند.
https://bigbangpage.com/wp-content/uploads/2019/04/eso1907a.jpg
به گزارش بیگ بنگ، مشاهدات این گروه دانشمندان از سیاهچاله کهکشان مسیه ۸۷، شاهدی قوی در حمایت از نظریه نسبیت عام آلبرت اینشتین است که در سال ۱۹۱۵ برای توضیح قوانین گرانش و رابطهشان با سایر نیروهای طبیعی منتشر شد. سیاهچاله مرکزی کهکشان مسیه ۸۷ در فاصله ۵۵ میلیون سال نوری از کره زمین قرار دارد. قطر این سیاهچاله ۴۰ میلیارد کیلومتر است و دانشمندان آن را یک “غول” توصیف کردهاند. جرم آن نیز ۶.۵ میلیارد برابر خورشید است و یکی از پرجرمترین سیاهچالههای کیهان می باشد.
تصویر به دست آمده از سیاهچاله مرکز کهکشان یک “حلقه آتش” درخشان را به دور حفرهای سیاه، نشان میدهد. لبه دایره سیاه، آنجایی که گازهای برافروخته وارد سیاهچاله میشوند، محدودهای است که نیروی گرانش ِ سیاهچاله در آن چنان شدید است که حتی نور را به درون خود میکشد و برای همین سیاه دیده میشود. این نشان می دهد نظریه نسبیت اینشتین درست است، زیرا یک هلال نورانی دیدیم که در اثر پدیدۀ داپلر یک سمتش درخشانتر از موادی که در خلاف جهت در حرکت هستند، به نظر می آید.
این پژوهش توسط پروژه تلکسوپ افق رویداد(EHT) انجام شد که یک همکاری بینالمللی شروعشده در سال ۲۰۱۲ با هدف مشاهده مستقیم محیط اطراف یک سیاهچاله با استفاده از شبکهای جهانی از تلکسوپهای رادیویی است. ثبت این تصویر همزمان در کنفرانسهای خبری در شهرهای واشنگتن، بروکسل، سانتیاگو، شانگهای، تایپه و توکیو اعلام شد.
با توجه به این حقیقت که سیاهچالهها نمیگذارند نور از آنها بگریزد، دیدنشان بسیار مشکل است. دانشمندان در این پروژه به جستجوی حلقهای از نور – ماده از هم گسیخته و پرتوهای در حال چرخش با سرعتی فوق العاده در لبه «افق رویداد» – در اطراف منطقه تاریکی که سیاهچاله واقعی را نشان میدهد- گشتند. این منطقه را سایه سیاهچاله مینامند. شپرد دولمن، اخترفیزیکدان و مدیر EHT در مرکز اخترفیزیک هاروارد و اسمیتسونین در این باره گفت: «ما به چیزی دست یافتهایم که که تا فقط یک نسل قبل دستیابی به آن ناممکن می دانستند.»
شگلگیری مفهومی بنام سیاهچاله
در سال ۱۹۱۵ آلبرت اینشتین که پیشتر نشان داده بود که گرانش، نور را تحت تاثیر قرار میدهد، نظریه گرانش خود به نام نسبیت عام را مطرح کرد. چند ماه بعد یک فیزیکدان آلمانی بنام کارل شوارتزشیلد برای نخستین بار موفق به یافتن یکی از پاسخ های دقیق معادله میدان اینشتین در نسبیت عام شد. این پاسخ مربوط به یک جرم کروی ایستا بود. محاسبات شوارشیلد نشان می داد چنین جرمی را تا حد مشخصی فشرده کنیم، چگالی جرم و در نتیجه میزان انحنای فضا – زمان اطراف آن ( یا به عبارتی، شدت میدان گرانشی آن ) به حدی زیاد می شود که حتی نور هم نمی تواند از سطح آن بگریزد. گویی هاله ای بی انتها در فضا- زمان پدید آمده که چون نوری از آن بیرون نمی آید، تاریک است. به همین دلیل این پدیده «سیاه چاله » نام گرفت.
منبع: بیگ بنگ