روش درمان سنگ مثانه
اما راجع به درمان سنگ مثانه مهمترین نکته سایز سنگ میباشد. یک اورولوژیست خوب بر اساس سایز سنگ تصمیم درمانی مناسب را اتخاذ میکند. سنگهای تا 10 میلیمتر معمولا خودبخودی دفع میشوند. نکته مهمی در همین جا وجود دارد و آن این است که سنگ در مثانه تا 10 میلیمتر باقی نمیماند در نتیجه اگر دفع خودبخودی نشده و الان در سونوگرافی دیده میشود، یعنی به هر دلیلی مثل بزرگی پروستات یا تنگی مجرا امکان دفع ندارد. در این مواقع اورولوژیست باید به وسیله روشهای اندوسکوپی هم مجرای ادراری را بررسی نماید و هم همزمان سنگ را بیرون بکشد.
در سنگهای مثانه بالای 10 میلیمتر روشهای جراحی مختلفی وجود دارد. هم میتوان به روشهای اندوسکوپی که اسم آن سیستوسکوپی است پس از شکستن سنگ ، قطعات آن را بیرون کشید و هم میتوان با ایجاد یک سوراخ 1 سانتیمتری زیر شکم و ورود به مثانه سنگهای بزرگ حتی تا 5 سانتیمتر را خارج کرد. البته باز هم بعد از شکستن و خرد کردن به قطعات زیر 1 سانتیمتری. اما در سنگهای بزرگتر از 5 سانتیمتر بهتر است از روش جراحی باز استفاده و سنگ را به طور کامل از محل برش جراحی خارج کرد.
نکته بسیار مهم در درمان این بیماران این است که حتما باید علت ایجاد سنگ کشف و درمان شود. برای همین هم در آقایان مسن با سنگ مثانه اکثرا کاندید جراحی پروستات هم میشوند. اگر سنگ به تنهایی جراحی شود ولی پروستات بزرگ یا تنگی مجرا درمان نشود قطعا سنگ مثانه عود میکند و به زودی مجدد ساخته خواهد شد.
پیشرفته ترین نوع درمان در حال حاضر برای درمان این سنگها که با بزرگی پروستات همراهی دارند این است که سنگ به روش اندوسکوپی جراحی شود که عموما این جراحی توسط فوق تخصصهای اندواورولوژی انجام میشود و پروستات بیمار هم به روش لیزری تراشیده شود. در نتیجه نیاز به برش بزرگ در زیر شکم نمیشود و بیمار خیلی زودتر راه می افتد و نقاهت کوتاهتر میشود.